Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Rätt sak på fel plats gör vem som helst nyfiken

Bildkomposition

En bra bildkomposition väcker nyfikenhet och får dig att studera bilden närmare. Bildkomposition kan beskrivas som hur de olika delarna av ett motiv organiseras. Kompositionen kan göra en alldaglig scen spännande eller döda en intressant scen. Ta många olika bilder så du kan välja senare. Nedan följer några enkla tips på hur du kan tänka för att komponera en bra bild.

Använd delarna

Alla bilder är sammansatta av olika delar. Försök hitta dem i bildsökaren och använd dem för att stärka din bildkomposition.

Hur ser en scen ut i din kamera?

Blunda med ena ögat - det du ser är ungefär vad kameran registrerar.

Kameraposition

Bildkompositionen är närbesläktad med perspektivet (läs mer under Perspektiv). Vanligen tas bilder framifrån stående. Prova i stället att krypa ihop eller klättra upp högt. Bra bilder är sådana som ger oss en bild ur ett nytt perspektiv.

Symmetri

Den enklaste kompositionstekniken är symmetri. Alla delar är balanserade och ger jämvikt i bilden. Tänk dig att du viker din bild på mitten, horisontellt eller vertikalt, och att bilden är lika balanserad på båda sidor. På så sätt kan du tänka dig symmetri.

Det gyllene snittet

Tänk dig att bilden delas in i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella streck. Dessa bildar ett galler som ligger över bilden. De centrala delarna i kompositionen ska hamna i kryssen, det sk gyllene snittet.

Diagonal linje

Testa att luta kameran så objektet skapar en diagonal linje genom bilden. Det kräver ett objekt som är avlångt som exempelvis ett höghus, torn eller staket.

Inramande förgrund

En förgrund som ramar in motivet ger extra djup åt bilden. Denna förgrund kan tex vara en tunnel, en port, ett träd eller en människa. Ögat leds in i bilden med hjälp av förgrunden.

S-kurvan

En S-kurva som en väg eller kustlinje skapar harmoni och framhäver djup. Den framträder tydligast om du står på avstånd och zoomar in.

Upprepning av linjer och färger

Stärk din bildkomposition genom upprepning av linjer och färger. Det kan handla om ett staket och en stolpe där vertikala linjer upprepas. Eller en blå boll och en bågformad vattenstråle där bågformade linjer och den blå färgen återkommer. Lyckas du upprepa både linjer och färger i samma bild, har du en stark bildkomposition.

Fyll upp tomma delar

Ögat dras till de delar i en bild som framhävs. I en bra bild dras uppmärksamheten till de viktigaste delarna, medan betraktaren i en dålig bild fokuserar på tomma delar. För att framhäva rätt delar kan du byta kameravinkel eller zooma in på huvudobjektet så tomma områden skärs bort.

Undvik en stökig bakgrund

Många bilder förstörs av en orolig bakgrund med många detaljer. Det är ofta detta som skiljer proffsfotografen mot amatörfotografen. Proffset flyttar på sig och söker en vinkel där bakgrunden är mindre orolig.

Porträtt

Det känns naturligt att placera objektet mitt i bilden, men ett porträtt får en bättre komposition om ögonen finns i den övre halvan av bilden.

Zooma in/ut

Lek med bildkompositionen genom att använda olika objektivinställningar. Testa att jobba med inställningar för ett långt teleobjektiv och en kortare vidvinkel.

Förgrund/mellangrund/bakgrund

En användbar kompositionsregel som ger djup i bilden är förgrund/mellangrund/bakgrund. Exempel: trädgren i förgrund/hus i mellangrund/berg i bakgrund. Detta är en mycket enkel regel som gör att ögat leds in i bilden och ett djup därmed skapas.

Tredjedelsregeln

En vanlig regel inom fotografering är tredjedelsregeln, som går ut på att dela upp motivet i tre delar. Denna komposition har en positiv fysisk effekt på det mänskliga sinnet. Ett exempel är landskapsfotografering, där land vanligtvis ofta upptar två tredjedelar av kompositionen. Tips: testa att vända på förhållandet så det blir två tredjelar himmel - dynamiken i bilden kommer att förändras radikalt. Detta kräver förstås en intressant himmel. Landskapet måste också vara rätt, gärna ganska platt med något inslag som gör bilden mer intressant, tex ett ensamt träd eller ett staket.

Objektet mitt i bilden

Ovan har olika kompositionsregler diskuterats. Den vanligaste, att placera objektet i mitten av bilden, kanske inte känns så sofistikerad. Men på så sätt kan vi betona objektet och skapa en visuell energi genom känslan av förväntan.

Regler är till för att brytas

Det finns miljoner regler för fotografering. Men kom ihåg att många sanna konstnärer bryter regler. Om du gör allt rätt blir resultatet visserligen en vacker bild men kanske inte så originell. Så följ inte reglerna slaviskt. Våga experimentera lite.

Fotoguide, startsida Motiv: Djur