Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Introduktion, alla kan lära sig att bli en bättre fotograf

Håll kameran stilla

För att få skarpa bilder är det viktigt att du håller kameran så stilla som möjligt. Detta gäller i synnerhet när du fotograferar utan blixt i dåliga ljusförhållanden. Använd gärna ett litet stativ eller ta stöd mot en vägg. Tänk även på att inte rycka till när du trycker ned avtryckaren, utan tryck mjukt så minskar du risken att få oskarpa bilder.

Använd förgrunden

När du tar exempelvis landskapsbilder eller bilder i en stad med många objekt i bilden, försök att placera något i förgrunden. Detta ger bilden ett djup som ibland skapar en tredimensionell effekt. Men kom ihåg att en bild faktiskt bara har två dimensioner. Om du väljer att inte placera ett objekt i mitten av bilden bör du tänka på att skärpan hamnar på rätt ställe. Om du har en kamera med autofokus, läs i bruksanvisningen hur du "förfokuserar".

Gå nära motivet

Ett vanligt fel är att stå för långt ifrån motivet. Tänk på att gå så nära som möjligt för att få med det du vill och för att utesluta störande och onödiga objekt. Kontrollera vilket avstånd som är det kortaste för just din kamera. Har du bilder där motivet är för långt bort? Gör en förstoring och skär ner bilden till önskad storlek.

Tänk på ljuset

Ljuset kan vara en stor hjälp när du fotograferar men det kan även skapa problem. Soliga dagar blir ljuset hårt och skarpt. Fotograferar du exempelvis människor finns risken att ansiktena blir mörka (se avsnittet om "blixt" nedan). Dagar då himlen är jämngrå är egentligen de bästa dagarna för fotografering om du vill ha naturliga och riktigt återgivna färger och kontrast. En bra regel är att alltid fotografera med ljuset när du tar bilder på människor. Viktigt att tänka på är även att inte fotografera direkt mot ett fönster inifrån. Oftast luras kameran och exponerar efter ljuset utomhus vilket gör bilden för mörk. Om du använder blixt, se till att inte rikta kameran rakt mot fönstret.

Använd blixt

Har du en kamera där du kan "tvinga på" blixten? Gör det! De flesta bilder vi tar mår bra av lite extraljus från en blixt. Detta gäller framförallt om du fotograferar människor i starkt solsken. Oftast blir de lite för mörka i ansiktet, då lättar blixtljuset upp ansiktet precis lagom för att du ska få en bra bild.

Ta många bilder

Du har säkert sett hur pressfotografer tar mängder av bilder på samma motiv för att vara säkra på att de får en riktigt bra bild. Detsamma gäller oss vanliga fotografer. Det ser trist ut med människor som halvblundar eller barn som hunnit ut ur bilden innan den togs. Om du skall fotografera motiv som rör på sig, underlättar det om din kamera har funktionen sekvensbildtagning. Då kan du fånga det magiska ögonblicket. Sekvensbildtagning innebär att ett antal bilder tas på en gång när du trycker ner avtryckaren.

Att tänka på - saker som kan gå fel

Kapade huvuden

Titta noga på motivet i sökaren så hela motivet kommer med på bilden. Vid närbildsfoto är det vanligt att bilden i sökaren inte helt stämmer med den färdiga bilden. Det beror på avståndet mellan kamerans objektiv och sökare, och kallas parallaxfel. Du får kompensera för detta. Många kameror har markering för parallaxkompensation i sökaren. Se kamerans bruksanvisning för gränsen där korrigering behövs.

Något finns på bilden som inte fanns i sökaren

Om kameran är inställd på minskning av röda ögon genom förblixtar, sker en liten tidsfördröjning. Detta tidsintervall är kort men något eller någon kan ändå hinna komma i vägen för motivet. Använd inte röda ögon-minskning genom förblixtar vid fotografering utomhus i dagsljus. Det ska inte behövas eftersom pupillerna är små vid starkt ljus och ögat då inte reflekterar blixtens ljus in i kameran.

Fotoguide, startsida Motiv: Människor