Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Lär dig att se världen i rätt ljus

Ljussättning

Fel ljussättning kan förstöra en annars bra bild. Försök att inte ha ljus rakt ovanifrån (tex solljus mitt på dagen) eftersom det då blir skuggor under ögon, näsa och haka. En skuggig plats där ljuset kommer framifrån eller från sidan ger en bra effekt. Ett alternativ är att hitta en byggnad eller vägg. Eftersom ljuset på sådana ställen reflekteras, blir skenet väldigt mjukt och fint, vilket är idealiskt för alla typer av fotografier. Fotografera gärna personer upplysta av en gyllene solnedgång.

Vad ögat ser skiljer sig ofta från vad kameran ser. Ögat anpassar sig till stora skillnader i ljusstyrka medan kameran överdriver kontraster. Därför kan en scen som inte ser så intressant ut bli en spännande bild.

Nattfotografering

Digitalkameror är bättre än vanliga kameror för nattfotografering eftersom de klarar att hantera olika färger bättre (läs mer om vitbalans under Kamerans inställningar). Och du kan titta på bilden direkt efter att du tagit den och justera dina inställningar. Har du bara tålamod och experimentlusta kommer du långt. Ett stativ behövs också för att bilderna ska bli skarpa när du använder långa slutartider. Börja med att ta en vanlig bild utan att ha gjort några inställningar. Kompensera sedan för eventuella fel i ljusåtergivningen genom att justera vitbalansen.

Soluppgångar/solnedgångar

Psykedeliska soluppgångar och solnedgångar i orange, guldgult och rosa kan fotograferas i oändliga variationer. Du kan ta fotografierna på olika ställen, i olika väder, vid olika årstider och med olika objekt i fokus. Anledningen till de färgsprakande ljusfenomenen är att när solljuset kommer in i atmosfären, splittras det av partiklar. De blå våglängderna splittras mer än de röda, vilket resulterar i att himlen är blå. Men vid soluppgångar och solnedgångar måste solljuset passera genom mer atmosfär innan de når marken. Detta resulterar i ännu mer splittring av de blå våglängderna med lite splittring av det röda ljuset, vilket i sin tur betyder att himlen lyser röd och orange.

Att säga att himlen är orange är en stark förenkling av verkligheten och inte särskilt exakt. Därför mäts ljustemperaturen. Ljuset mitt på dagen är exempelvis ungefär 5 500K (ljus mäts i Kelvin). De flesta digitalkameror är kalibrerade för användning i detta ljus. När rött ljus får större andel av ljuskompositionen, faller temperaturen. Vid soluppgång är temperaturen runt 3 500K och vid solnedgång ungefär 3 000K. En riktigt solig sommardag med klarblå himmel, kan färgtemperaturen nå 10 000K. Digitalkameror kan handskas mycket bra med färgkompensation eftersom de behandlar varje färgkälla (röd, blå, grön) separat. (Läs mer om vitbalans under Kamerans inställningar.)

Det viktiga för både soluppgångar och solnedgångar är att du planerar tiden. Lättast är det på semestern när du har ordentligt med tid och slipper stressa. Det är vansinnigt retsamt att inte hinna ta bilderna när ljuset är som bäst eftersom du måste ge dig iväg till jobbet (eller inte hann hem från jobbet i tid).

När du fotograferar mot en ljuskälla, finns stor risk för underexponering. Du behöver därför kompensera för detta. (Läs mer om EV-kompensation under Kamerans inställningar).

Soluppgångar

Fotografering av soluppgångar passar den morgontidige. Du måste ta dig upp väldigt tidigt - när det fortfarande är mörkt. Men det är inte så komplicerat. Gå och lägg dig tidigt, ställ väckarklockan, ha allting packat och ha koll på vart du ska. Fördelen med att fotografera en soluppgång på hösten eller vintern är att du inte behöver stiga upp lika tidigt. Nackdelen är att det antagligen är kallt och ruggigt. Att uppleva en soluppgång på sommaren kan vara en riktig energikick som du lever på resten av dagen. Ta med dig en ficklampa så du ser vart du går och så du kan justera inställningarna på kameran. Se till att vara på plats i god tid så du har allt förberett, för sedan händer allt snabbt. Det magiska ögonblicket med de magnifika färgerna är snabbt över, ofta på fem till tio minuter.

Markvärmen stiger snabbt den här tiden på dygnet. Solstrålar som spelar i dimma och dagg skapar trolska effekter som är värda att fokusera på. När solen klättrat lite på himlen försvinner värmen i färgerna och det är dags att bege sig hemåt för lite frukost.

Solnedgångar

För den som inte gillar att ge sig upp i ottan, passar solnedgångar bättre. Fördelen mot soluppgångar (förutom att du slipper sätta väckarklockan på en okristlig tid) är att du inte behöver arbeta i mörkret. Du har gott om dagsljus och tid att förbereda dig.

Ofta är färgerna starkare och mer dramatiska än vid soluppgångar vilket är spännande för fotografen. De livliga färgerna uppstår på grund av alla föroreningar som samlats i luften under dagen. Men befinner du dig på ett tropiskt semestermål behöver det inte vara föroreningar eftersom luftfuktigheten som ger en liknande effekt. En nackdel med solnedgångar kan vara om du vill fotografera en plats där mycket människor är i rörelse. Det är större chans att platsen är folktom om du i stället väljer att fotografera i soluppgången.

Platsen är viktig - du måste hitta ett ställe där ingenting hindrar sikten för solen som går upp eller ned. Ta dig gärna till havet, en sjö eller älv. Vatten har nämligen fördelen att ingenting är i vägen, dessutom uppstår ofta fantastiska färger när solstrålarna spelar på vattenytan. Men du måste naturligtvis inte vara vid vatten. Försök hitta ett ställe som är högre än omkringliggande landskap så du har fri sikt mot horisonten. Klättra upp på ett berg eller ta dig upp i en hög byggnad.

Använd zoomen för att hitta den rätta scenen. Om solen är som ett stort eldklot på himlen, och du vill ha den som fokuspunkt i bilden, behöver du zooma in så mycket du kan. Men se upp när du fotograferar solen eftersom du kan göra illa ögonen. Kamerans optiska system fungerar nämligen som ett förstoringsglas.

Ta gärna bilder med någon minuts mellanrum eftersom det inte alltid är lätt att veta när det är bäst att fotografera. Det är inte över när solen gått ner. Fantastiska bilder kan tas när himlen fortfarande är upplyst av solen och marken blir indirekt ljussatt med fantastiska färger som resultat.

Risker

Se upp med kamerans autokorrigering av vitbalansen som kompenserar för de skuggor som orsakas av olika ljuskällor. Kamerans system kan inte känna skillnaden mellan artificiell tungsten (tex hushållslampor) och solnedgångar som har samma färgtemperatur, och resultatet kan bli att de atmosfäriska färger du vill fotografera tas bort. Du måste alltså eventuellt koppla bort autokorrigeringen av vitbalans om du vill att de fantastiska färgerna ska återskapas i bilden. (Läs mer om vitbalans under Kamerans inställningar)

En annan risk är att bilden blir underexponerad eftersom du fotograferar direkt mot ljuskällan. Ta ett par foton och kontrollera sedan inställningarna, eller ta ett stort antal bilder med olika inställningar och välj senare.

Soluppgångar och solnedgångar är vackra i sig själva men de blir också en vacker inramning till andra objekt. Det vackra ljuset förgyller människor, djur och byggnader.

 

Fotoguide, startsida Ta hand om din kamera