Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Djur är lite som barn. Men de rör sig snabbare

Både vilda och tama djur är populära motiv för många fotografer. Men det kan vara svårt att ta den där perfekta bilder på ett djur eftersom det kanske är en ganska ovillig modell. Dessutom är det stor skillnad mellan vilda och tama djur. Djur är - precis som barn - oförutsägbara fotoobjekt. Du bör därför vara beredd att ta bilden i det ögonblick scenen är den rätta. Lär dig hantera kamerans korta slutarfördröjning. Tryck ner avtryckaren halva vägen för att låsa kamerans fokus och vänta på rätt ögonblick innan du trycker ner den hela vägen.

Vilda djur

Att fotografera vilda djur kan vara svårt. Du måste veta var du hittar dem, och de är ofta skygga. Varma kläder och en stor portion tålamod kan behövas när du väntar på att djuret ska dyka upp.

Var påläst om djurens beteende

Framgångsrika fotografer som är specialiserade på vilda djur är oftast erfarna friluftsmänniskor. De är familjära med naturen och djurens beteenden. Att ha kännedom om objektet underlättar för att ta bra bilder. Vet du hur djuret beter sig, kan du lättare hitta det och fånga det på en bra bild. Men även om du är påläst måste du vara förberedd på att det kan ta tid.

Blanda dig aldrig i djurens liv. Du är där för att iaktta och fotografera. Att lägga sig i kan medföra risker och problem för djuren. Du bör också ha respekt för djuren - de kan vara farliga.

Bästa tiden på dygnet

De flesta djur är uppe i gryningen. Den bästa tidpunkten på dygnet för att fotografera djuren är när solen går upp och de börjar bli aktiva. Prova gärna att leka med blixtinställningar.

Alla djur gillar inte dagsljus. Rävar, igelkottar, ugglor, m fl är nattdjur. De kan vara svåra att fotografera. Du kan inte bara vandra runt i skogen om natten och hoppas att du hittar dem. De flesta nattdjur har extremt bra hörsel som kompenserar sämre sikt i mörkret, de hör dig långt innan du upptäcker dem. Ett bra alternativ är att uppsöka ett ställe du vet att de brukar hålla till på och vänta på att de ska dyka upp. Du kan också lägga ut mat och hoppas att den lockar dit djuren.

Avstånd

Att komma tillräckligt nära vilda djur kan vara svårt. Långa teleobjektiv behövs oftast, och de är dyra. Även om du har rätt utrustning måste du komma nära djuren, vilket är lättare sagt än gjort eftersom vilda djurs försvarsinstinkt säger till dem att hålla avståndet. Att smyga sig på djuret kan vara ett alternativ. Prova att sakta närma dig i motvind och undvik att bära dofter från deodorant, tvål eller parfym. Undvik plötsliga rörelser och ögonkontakt. Det är viktigt att låta djuret veta att du inte är ett hot. Men det finns en gräns - när du kommit inom denna gräns flyr djuret. Ett annat alternativ är att ta skydd: kamouflera dig med kläder, kvistar eller speciella kamouflagetält och vänta in djuret.

Ska du fånga djuret i rörelse behöver du kontrollera kamerans slutartid och använda hög ISO. (Läs mer i avsnittet Sport under Motiv: Övrigt.)

Djurparker

Du måste inte vara expert för att ta bilder av vilda djur - det finns ju djurparker och akvarier. Där slipper du vänta i timtal på att ditt objekt ska dyka upp, och du har lång tid på dig.

Husdjur

Att fotografera husdjur är betydligt enklare än att fotografera vilda djur. Du vet var de befinner sig och de är inte lika skygga. Men de är ändå oförutsägbara. Var beredd att ta bilden när scenen är den rätta.

Husdjuret som modell

Alla husdjur kanske inte är villiga modeller. Välj en tid på dagen när djuret är utvilat, kanske efter en måltid. Då är det troligare att djuret stannar på ett ställe i stället för att jaga efter dig för att få uppmärksamhet. Du kan också använda mutor för att få djuret att stanna där du vill ha det.

Om djuret försöker springa iväg, kan du testa att avgränsa området så det inte kan ta sig iväg. Sedan får du zooma in så barriärerna inte syns. Detta knep fungerar med kaniner men antagligen inte lika bra med viga katter som kan hoppa över barriärerna.

Om du har ett livligt djur kan du försöka ta rörelsebilder. Kanske när katten kastar sig efter en leksak eller när hunden hoppar upp i luften för att fånga en boll. Detta kräver ett högre ISO-värde för att ge dig en slutartid som är snabb nog att frysa rörelsen. Du måste också vara uppmärksam på fokuseringen, särskilt om du har en autofokuskamera. (Läs mer i avsnittet Sport under Motiv: Övrigt.)

Använd snabb slutartid och en stor bländare för djur i rörelse. Men för djur som rör sig långsamt kan en intressant suddig effekt fås genom långsam slutartid (tex 1/15, 1/20) och eventuellt underexponering av skuggor.

Fotografera gärna djuret tillsammans med dess ägare. Om du lyckas fånga gemenskapen och kärleken mellan de två kan det bli en mycket lyckad bild. Självutlösaren kan användas om du vill ta en bild på dig själv och djuret.

Rätt brännvidd

Vid fotografering av husdjur används liknande tekniker som vid porträtt av människor. Den stora skillnaden är att husdjuren oftast är mindre. Du behöver en längre brännvidd för att fylla ramen. Den bästa linsen för medelstora djur, som hundar och katter, är ett teleobjektiv. En bra digitalkamerazoom klarar detta, men om du ska fotografera riktigt små djur bör du ha en SLR telezoom lins.

De bästa ljusförutsättningarna

De bästa bilderna tas vanligtvis i en naturlig miljö i dagsljus. Undvik att använda blixt på djur eftersom de lätt får röda ögon. Fotografera utomhus en ljus dag för att få mycket mjukt och vackert ljus, men undvik mitt på dagen då ljuset är hårdare. Se till att ljuset faller från rätt håll och att bakgrunden är bra. Ta dig ner till djurets ögonnivå.

Perspektiv

Sänk dig till ditt husdjurs ögonhöjd för en riktigt fångande bild. Du får en helt annan närhet i bilden på det sättet.

Fotoguide, startsida Perspektiv