Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Hur får man människor att se ut som folk?

Motiv: Människor

Det är betydligt enklare att fotografera människor än att fotografera exempelvis djur. Men det finns mycket att tänka på för att ta bra bilder på människor. Många känner sig obekväma med att bli fotograferad, små barn är inte alltid villiga fotomodeller, och det kan vara svårt att ta bra gruppbilder.

Fotografera barn

Barn är härliga eftersom de är så spontana. Men just därför är de också oberäkneliga modeller. Tumregeln är att barnet alltid ska tycka att det är roligt, annars kommer de inte att vilja posera nästa gång.

Bebisar

Tillökning i familjen är ofta skälet till investering i en digitalkamera och den första tiden används kameran flitigt. Bilderna från babyns första tid är ovärderliga minnen och naturligtvis vill man att dessa bilder ska bli så bra som möjligt.

De första bilderna tas vid födelsen: babyns första minuter i livet tillsammans med de stolta föräldrarna. Förlossningssalar har lysrörsbelysning, vilket betyder att du måste använda blixt eller ställa vitbalanseringen om ljusnivån är låg. (Läs mer om Vitbalans under Kamerans inställningar).

Mjukt ljus är idealiskt för bebisar, så undvik blixt. Ta bilder utomhus en disig dag eller inomhus vid ett stort fönster eller en verandadörr.

De spontana bilderna brukar bli de bästa. Babyn har naturligtvis inga problem med att vara spontan men vi andra kan lätt bli konstlade inför kameran. Ta många bilder av babyn tillsammans med övriga familjemedlemmar i olika situationer. Då kommer de naturliga ögonblicken att fångas upp.

Förutom bilderna i vardagssituationer bör du även ta mer formella bilder. Mamma och pappa finklädda med bebisen, med ljuset omsorgsfullt komponerat.

En annan idé är att fokusera på detaljer. Zooma in på barnets och mammans ansikten tätt ihop. Eller fotografera bebisens pyttelilla hand i morfars stora, rynkiga hand.

Barn

Barn är ofta mer naturliga än vuxna framför kameran men de är inte alltid villiga att posera. När du fotograferar barn är det stora jobbet att behålla deras uppmärksamhet. Det gäller att ha en stor portion tur med bakgrund och ljus när barnen springer omkring, särskilt utomhus där både bakgrunder och ljus kan variera mycket. Om du ger dem något att göra så är chanserna större att de stannar på ett ställe en längre stund. Låt dem vattna blommorna, tvätta bilen, spela krocket eller leka i sandlådan. Det blir också mer intressanta bilder än om de bara sitter stilla och tittar in i kameran. Om du ändå vill att barnen ska sitta ner och posera bör du ha några skämt på lager. Eller byt ut klassiska "Omelett" mot lustiga ord som får barnen att skratta. När du fotograferar barn är det viktigt att se till att det blir roligt så de är med på noterna nästa gång.

Experimentera gärna med perspektiv. Fotografera barnen lite ovanifrån - du fångar barnens ansikten bättre när de allihopa tittar upp på dig. Testa även att fotografera dem underifrån. Lägg dig på marken, få barnen att stå i en cirkel och titta ner på dig. Det blir en annorlunda bild med barnansikten i ring ovanifrån.

Gruppbilder

Att fotografera par eller grupper är mycket svårare än att fotografera enskilda personer eftersom man måste tänka på så mycket mer. Varje person ska vara rätt ljussatt och placeras bra, samt titta in i kameran. Dessutom måste gruppen fungera som bildkomposition. Ytterligare problem är att barn kan tröttna och börja skrika, gråta eller springa iväg.

Ett typiskt problem vid fotografering av grupper är att personerna står för långt ifrån varandra. Få alla att stå tätt ihop så blir bilden mycket bättre komponerad.

En idé för fotografering av små grupper är att skapa ett annorlunda perspektiv. Ligg på marken och låt gruppen luta sig över dig och titta in i kameran. Det skapar en spiral och får folk att le. Ett annat tips om du ska fotografera en liten grupp är att ha en person i fokus och de andra i bakgrunden. Det blir inte samma platta perspektiv.

Familjebilder

Det vanligaste motivet är familjen. Vi vill bevara minnena av olika händelser och personer. En intressant familjebild är när tre generationer samlas. Det vanligaste sättet att positionera tre personer är att ställa dem på rad. Se till att de står axel mot axel och ler.

Ofta finns en längdskillnad inom gruppen. Placera den längsta personen i mitten - på så sätt uppnås en triangeleffekt. Du kan förstärka denna genom att ställa den längsta lite bakom de andra två, men alla bör ändå vara på någorlunda samma avstånd så du har alla i fokus.

Kärnfamiljen består av fyra personer. Ett vanligt sätt att positionera fyra personer är två framför och två bakom, gärna två stående och två sittande.

Även när du fotograferar personer du känner väl, blir folk nervösa framför kameran. Försök att få dem att koncentrera sig på något annat och slappna av. Det kan handla om att spela fotboll, strandtennis eller någon annan aktivitet. Om du vill att personerna ska posera, så prova något annorlunda; låt dem ligga i en hög på gräset, sitta på varandras axlar, stå i vattenbrynet eller åka karusell. Det viktiga är att få dem att inte tänka på kameran.

När du tar porträtt utomhus måste du ta hänsyn till ljuset, särskilt om solen gassar från en molnfri himmel.

Fotografera par

De flesta bilder på par (makar, syskon, vänner) visar två personer som stelt står sida vid sida. Du får ingen känsla av närhet eller parets relation - ingen interaktion finns mellan de två. För att få en mer intressant bild måste du hjälpa dem. Ge dem förslag på hur de ska posera. Hur de ska göra det beror på deras relation och vilken typ av människor de är. Oavsett förhållande ska du få dem att stå så nära varandra så de har kroppskontakt. Det värsta som finns är två personer som står bredvid varandra med massor av bakgrund mellan sig.

De bästa fotona är när folk gör något tillsammans, vare sig de pratar, skämtar, eller interagera på andra sätt. De kan gärna röra vid varandra - det visar ömhet i bilden.

Tips: När du tar ett formellt foto, knäpp bilder emellan. Dessa bilder kan visa sig bli de bästa eftersom personerna då slappnar av.

Alternativ till att ha folk sida vid sida:

  • De vrider sig lite mot varandra och pekar fötterna mot kameran snarare än rakt fram.
  • De lutar huvudena mot varandra så de vidrör varandra. Be dem också lägga armarna om varandra.
  • En person står bakom den andre med armen runt dennes midja.
  • De ligger i gräset mot kameran med huvudena tätt ihop.
  • En person rider på den andres rygg.
  • För personer med nära relation: närbild där den ena personens huvud är ovanför den andras, med hakan lutad mot den andras huvud och armarna runt honom/henne.
  • Ljussättning vid fotografering av par följer samma principer som vid ljussättning av individer. Men du måste se upp så inte en person skuggar den andra. Dagsljus är bättre än blixt. Om du använder blixt bör du stå 2-3 meter bort så den inte blir för stark.

Fotografera stora grupper

Undvik att ställa upp stora grupper, som vid släktträffar och bröllop, som om de vore en rad soldater. Finns det inte rum för kreativitet så bör du i alla fall få dem att stå i en båge, med personerna längst ut på kanterna vända in mot kameran.

Ska du fotografera riktigt stora grupper så du inte ser alla ansikten? Prova att stå på en stol så perspektivet blir aningen ovanifrån.

Ljussättningen är viktig. Bäst är när det är ljust men disigt - då kan du placera gruppen var du vill. Om det är soligt bör du inte ha personerna direkt mot solen eftersom de då kommer att kisa. Solen bör inte heller komma direkt från sidan, för då skuggar folk varandra. Det bästa, en solig dag, är att fotografera mot ljuset och använda exponeringskompensation. Eller hitta en skuggig plats där belysningen är mjukare, tex mot en vägg eller under ett träd. En vägg reflekterar ljus och kan därför ge en mjuk effekt som extra bonus.

De flesta digitalkameror har en vidvinkellins som fungerar för allt utom de största grupperna. En zoomlins är bra utomhus eftersom den tillåter dig att vara längre från gruppen samtidigt som den skapar en tajt komposition.

Kom ihåg vad gruppen har gemensamt. Handlar det om en orkester kan musikinstrument vara med i bilden. Ska du fotografera barn på ett ridläger kan du låta dem posera med hästarna. Handlar det om tennisspelare, utgör nätet en intressant bakgrund.

Bröllop

Det kan hända att vänner eller släktingar vill att du ska vara fotograf vid deras bröllop. Tänk dig för innan du accepterar. Bröllopsbilder går inte att ta om, och om bilderna skulle bli misslyckade uppstår en jobbig situation. Ett alternativ är att låta någon annan vara officiell fotograf, men lova att ta kompletterande bilder.

Om du accepterar att vara bröllopsfotograf bör du se till att ta ett antal gruppbilder: flera bilder på brudparet själva, brudgummens föräldrar och övrig släkt, brudens föräldrar och övrig släkt, plus ett gruppfoto av alla. Du måste jobba snabbt och ha några knep i fickan för att fånga allas uppmärksamhet. Folk blir rastlösa snabbt, särskilt om det är kallt eller regnigt. Tänk också på att ta många spontana bilder under hela bröllopet, från tiden då gästerna börjar anlända till slutet av festen. Med digitalkameran behöver du inte fundera över att du slösar film. Knäpp för glatta livet och radera senare. Ha gärna med både extra minneskort och batterier.

Fotoguide, startsida Motiv: Övrigt