Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Vi har lanserat en ny hemsida - mer kundanpassad, lättanvänd och med ännu fler fotoprodukter. Läs mer här

Du vet aldrig när det händer. Ha kameran beredd

Motiv: Övrigt

Motiv finns överallt. Gör det till en vana att ha med dig kameran så ofta det går så att du kan fotografera en scen när den dyker upp. Med tiden kommer du att bli duktigare på att upptäcka motiv i vardagen.

Mönster

Du kan hitta spännande mönster överallt, det gäller bara att titta ordentligt. Kryp nära inpå detaljer eller titta genom kameraögat för att hitta scener som ögat inte ser. Regelbundna, upprepade mönster blir intressanta bilder. Klipp gärna bort ytterkanterna där ingenting händer. Du skapar då en illusion av att ett mönster upprepas i det oändliga.

Färg

Börjar du leta efter färg, så utvecklar du snart ett öga för det. Kontrasterande färger som solrosor mot blå himmel bildar en dramatisk och vacker scen.

Abstrakta motiv och färger

Försök hitta bilden i bilden. I ditt motiv kan du hitta detaljer som i sig själva är perfekta motiv. Olika former, mönster eller texturer kan bli fantastiska bilder. Zooma in och fyra av kameran! Det gäller att skala bort allt onödigt runt omkring för att fokusera på intressanta detaljer. Kontrasterande grundfärger kan skapa intressanta abstrakta bilder, precis som kontrasterande strukturer. Det gäller att experimentera mycket för att lyckas ta spännande bilder.

Sport

För att fånga en rörelse behöver du kontrollera kamerans slutartid. Denna funktion finns på mer avancerade digitalkameror. En hög slutartid på 1/500-dels sekund, eller snabbare, fryser rörelsen i tiden. Om du kan ställa in ISO-tal på din kamera, bör du välja det högsta värdet. Inomhus krävs väldigt höga ISO-tal vilket bara de allra dyraste kamerorna klarar av.

1/500 och största bländare ger intressantare bilder - huvudmotivet blir skarpt och bakgrunden oskarp. Inomhus hamnar du ofta på 1/500 sekund och bländare 2,8 om du ställer ISO på 1600. Längre exponeringstider kan fungera beroende på vilken sport du fotograferar. Du kan exempelvis använda längre exponeringstid och panorera. Löparen blir skarp (i bästa fall) och resten oskarpt.

Välj din position omsorgsfullt. Den värsta situationen är om objektet kommer rakt emot dig: när du väl fokuserat, har objektet kommit närmare och ut ur fokus igen.

Försök att komma så nära som möjligt för att fånga känslan av action.

Om din kamera har funktionen "sekvensbildtagning" underlättar det mycket om du skall fotografera motiv som rör på sig. Då kan du fånga det magiska ögonblicket. Sekvensbildtagning innebär att ett antal bilder tas på en gång när du trycker ner avtryckaren.

Moln

En molnfri himmel är oftast önskemålet när vi fotograferar utomhus. Men moln behöver inte förstöra bilden - tvärtom kan de förstärka den. En solnedgång kan bli mer spännande när solens sista stålar reflekteras och färgar molnen. En landskapsbild kan få mer karaktär av en molnbeströdd himmel. Ett moln med annorlunda form kan utgöra en intressant bild i sig - vänd kameran uppåt och leta i sökaren efter en intressant form.

Stackmoln

Stora, tunga regnmoln kanske inte är ideala när du ska fotografera. Däremot brukar stackmoln, eller sk cumulusmoln, bli bra på bild. Cumulusmolen står lågt på himlen, de är fluffiga och har skarpa konturer som ger en bra kontrast. När de lyses upp av solen brukar vackra effekter uppstå. Om du har intressanta moln kan du strunta helt i marken och vända kameran mot himlen. Du bör då använda en vidvinkellins. Perspektivet överdrivs och det ser ut som molnens yttre kanter försvinner i fjärran. Har du tillgång till en ultravidvinkellins, så experimentera gärna med denna. Resultatet kan bli en fantastisk bild av himlen med moln som zoomar ut på sidorna.

Det är inte bara själva molnet som utgör ett intressant fotoobjekt. När cumulusmoln passerar solen uppstår ibland intressanta skuggor på marken. Försök få med dem i bilden när du tar landskapsbilder.

Fjädermoln

Fjädermoln (även kallade cirrusmoln) brukar inte vara lika roliga att jobba med som cumulusmoln. Cirrusmolnen står högre på himlen och har oskarpa konturer. Ofta ser de ut som suddiga strimmor på himlen, vilket inte gör sig bra på bild. Men vid solnedgångar är cirrusmolnen en tillgång eftersom de lyses upp en halvtimme efter att solen gått ner. Fördelen är att det är lättare att fotografera silhuetter när man slipper direkt motljus. Motsvarande tid för cumulusmoln är bara tio minuter.

Silhuetter

En silhuett kan bli en intressant och dramatisk bild om du gör allt rätt. Du måste börja med att hitta en scen där bakgrunden är mycket ljusare än fotoobjektet. Viktigt är också att hitta rätt objekt som har en intressant form när det reduceras till svart. En människa i profil är en klassisk silhuett som är lätt att lyckas med. En person kan du, till skillnad från många andra objekt, flytta så han/hon står rätt i förhållande till solnedgång och andra objekt som ska vara med i bilden. En ofta använd teknik för att skapa silhuetter är att med flit underexponera en scen.

Objekt

Men det finns naturligtvis många andra objekt förutom människor som skapar intressanta silhuetter genom grafiska kompositioner. Börja leta silhuett innan soluppgången/solnedgången är rätt. Det kan handla om statyer, byggkranar eller staket. Moln kan utgöra intressanta silhuetter i soluppgång/solnedgång. Ett träd med intressanta grenformationer mot en dramatisk vinterhimmel kan också utgöra en effektfull scen.

Markens silhuett framträder också på ett spännande sätt när du fotograferar himlen vid soluppgång eller solnedgång. Låt den nedersta tredjedelen av bilden tas upp av marken och försök även hitta ett träd, staket eller annat objekt som gör bilden mer intressant. Försök fotografera uppifrån så du kan titta ner på objektet. När du ska fotografera himlen behöver du använda den vidaste linsinställningen.

Tidpunkt

När du hittar ett intressant objekt måste du kontrollera riktningen. Om den bästa vinkeln för att ta en bild betyder att du tittar österut ska du ta din bild i soluppgången. Om du i stället står riktad mot väster, kommer du att fotografera i solnedgången. Soluppång och solnedgång är bäst tidpunkter för att fotografera silhuetter eftersom de tillför fantastiska färger.

Om din silhuett är i rörelse, tex en båt eller en vindsurfare, kanske du måste ta många bilder. Ställ in kameran så den tar många bilder i följd så du sedan kan välja ut den bästa.

Du behöver normalt inte justera din mätare. Kameran kommer att exponera bakgrunden, och ditt huvudobjekt registreras utan detaljer.

När du tagit en bild, stanna upp och titta runt omkring dig för att undersöka om något annat motiv finns i närheten. Det är inte alltid den mest uppenbara idén som är den bästa.

Fotoguide, startsida Ljussättning